Historiek

Wat velen niet weten, en nooit geweten hebben, is dat het LEEJO ontstaan is onder de vleugels van de traditionele Koninklijke Katholieke Stedelijke Harmonie (KKSH). De oprichting van het LEEJO begon toen in januari 1997 Emiel Swens, destijds voorzitter van de KKSH, aan de jongeren van de harmonie vroeg om de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in Hagewinde muzikaal op te fleuren. Het is Johan Famaey, die als eerste de leiding op zich neemt en het 8-koppig orkestje dirigeert. Er werd gerepeteerd op de goede "ouwe" manier: afwisselend bij iemand thuis. Het optreden op de receptie werkte zo aanstekelijk bij de enthousiaste en gedreven jongeren dat in juni 1997 werd beslist een dirigent aan te trekken, speciaal voor het jongerenensemble. Er werd gekozen voor Eef Van Acker, dochter van de toenmalige dirigent van de grote harmonie, Luc Van Acker. Zij is zelf een begaafd klarinettiste en was toen studente aan het muziekconservatorium te Gent. Het LEEJO mocht toen in de zaal beginnen repeteren, groeien en bloeien, waar de grote harmonie oefende. De vrouwelijke inventiviteit van Eef zorgde uiteindelijk voor onze naam: Lokers Ensemble En JeugdOrkest, kortweg LEEJO.

Repetities startten, stukken - klassieke en minder klassieke - werden gekozen, en uiteindelijk was het tijd om een eerste concertje ten berde te brengen. Het werd gegeven op tweede Paasdag, 13 april 1998, met als titel: "From the Classics To The Blues". Het aanwezige publiek was laaiend enthousiast, de kritieken waren goed, men vroeg reeds om een tweede optreden, kortom... het LEEJO was gelanceerd.

De eerste dirigente van het LEEJO zette er echter reeds een puntje achter, en als opvolger voor Eef Van Acker werd Percy Jacobs (alias Ozzy Mc Drake) gecontacteerd. Als hoofd van de Lokerse OZMA Music School had hij reeds verscheidene jaren ervaring met jongeren, zowel op het gebied van individueel onderricht als van samenspel. Hij loodste het LEEJO door haar tweede jaar en bijhorend tweede concert dat de ronkende titel kreeg: "Music Maestro".

"L'histoire se r p te" en ook ons ensemble ontsnapte gelukkig niet aan deze stelling. Een derde jaar brak aan voor het LEEJO, en een dirigentenwissel was weer in de maak. De opvolger van Ozzy werd Johan Famaey, die twee jaar na het dirigeren van het nieuwjaarsconcert al wat wijzer was geworden. Een logisch gevolg van zijn studies aan het Lemmensinstituut waar hij in 2002 afstudeerde voor orgel bij Luc Ponet en nog directie studeerde bij Edmond Saveniers en Jan Van Der Roost. Onder zijn leiding groeide het derde concert van het LEEJO, "Concert 2000", evenals het vierde concert "Music Around The Clock" uit tot een absolute climax.

In 2002 mocht het LEEJO 5 kaarsjes uitblazen. En wat reeds een lange tijd geruchten, roddels en idee n waren, werd werkelijkheid: Het LEEJO besloot zelfstandig door het leven te gaan. Een nieuw bestuur werd eveneens samengesteld uit de oudere muzikanten met als voorzitter Jean Matthys. Bij deze nieuwe start, en na reeds 4 groeiende en succesvolle concerten, werd het tijd voor iets grootser. Men besloot een concert te geven in het Cultureel Centrum met niemand minder dan Geena Lisa als gastzangeres. Zij bracht, begeleid door het LEEJO, tal van muzikale toppers ten gehore in het tweede deel van ons "Ultimate Flashback Concert". Deze combinatie werd door muzikanten en publiek zeer gesmaakt, en zo kregen ook Jean Bosco Safari, Sabien Tiels, Voice Male en Sandra Kim de eer door ons begeleid te worden.

Ondertussen vond er alweer een dirigentenwissel plaats. In juni 2005 besloot Johan Oosterse sferen op te zoeken en nam Alain Van de Velde het stokje over. Onder zijn deskundige leiding bleef het LEEJO nieuwe uitdagingen aangaan. Na maanden hard werken voor het provinciaal concours werd het orkest in 2007 beloond met een klassering in tweede afdeling. Datzelfde jubileumjaar speelden we het succesvolle concert "Dancing Music" in samenwerking met dansvereniging Aurora. De combinatie van beeld en muziek werd doorgetrokken in het live begeleiden van de prachtige film "The Snowman" van Howard Blake.

Het LEEJO bracht de voorbije jaren nog enkele prachtige composities zoals "Bolero" van M. Ravel, Hans Christian Andersen Suite, muziek uit de musical Daens... In november 2010 speelden we zelfs een volledig klassiek repertoire met werken als "Die Fledermaus" en "Kaiser-Walzer" van J. Strauss.

De muzikanten halen op elk voorjaarsconcert tevens hun zangstemmen boven voor het koor, dat gedirigeerd wordt door huiscomponist Timothy Claeyé. Hij zorgt elk jaar immers voor enkele zelfgeschreven koorarrangementen. Zo brachten we o.a. "Messias" van Bart Peeters en een ode aan Michael Jackson met "Moonwalk In Heaven", een medley van zijn meest gekende nummers.
Bovendien had het LEEJO de eer vijf door hem gecomponeerde orkestwerken in premi re te mogen uitvoeren.

Op het provinciaal concours van 20 maart 2011 kreeg het LEEJO helaas een muzikale klap te verwerken. Ondanks een zeer geslaagde uitvoering van het verplichte werk Accolades en keuzewerk Postcard From Singapore oordeelde de jury dat een orkest met onze onconventionele bezetting niet thuishoort in deze wedstrijd en werden we opnieuw geklasseerd in derde afdeling.

Dit verandert echter niets aan de muzikale kwaliteiten en het enthousiasme van de muzikanten. Het LEEJO is ondertussen immers uitgegroeid tot een orkest van 40 45 muzikanten. Sinds begin 2014 staat een gedeeltelijk vernieuwd bestuur met Luc Claey als voorzitter paraat om nog vele jaren aan dit prachtige epos van deze jonge enthousiaste bende te blijven bouwen.

Je ziet het: een prachtig muzikaal verhaal, reeds meer dan 15 jaar lang. Ieder jaar nieuwe hoofdstukken, verrassende wendingen en n rode draad: muziek met veel plezier als drijfveer voor dit alles!