Alain Van de Velde

Alain Van de Velde

Alain Van de Velde werd geboren op 2 maart 1963 te Hamme. Hij is in de loop van die 50 jaar vader geworden van 4 zonen, allen ook sterk muzikaal aangelegd, hoe kan het ook anders. Hij houdt zich graag volop bezig met de muzikale opvoeding van zijn kinderen. Daarnaast is Alain een fervent sporter, met voorkeur voor fietsen en badminton. Wie een uitdaging durft aangaan moet eens naar Belsele gaan, want daar woont onze dirigent.

Alain begon zijn muzikale carrière op zesjarige leeftijd met zijn eerste lessen trompet. Zoals bij velen het geval, was muziek aanvankelijk een hobby. In zijn jonge jaren ging Alain dan ook normaal naar school, meer bepaald de Koninklijke Cadettenschool te Laken en nadien de Koninklijke Militaire School. Het beestje kriebelde echter heel fel, de liefde voor muziek was te groot en Alain besloot een professionele muzikale loopbaan uit te bouwen. Hij ging hiervoor naar Leuven alwaar hij les volgde aan het bekende Lemmensinstituut. Hij behaalde er een tweevoudig laureaatsdiploma voor trompet en muziekgeschiedenis. Daarnaast behaalde hij er ook eerste prijzen voor notenleer, harmonie en een meestergraad voor orkestdirectie. Nadien volgde hij nog een specialisatie natuurtrompet en contrapunt.

In de loop der jaren bouwde Alain Van de Velde een uitgebreide en rijke concertervaring op. Zo was hij gedurende meer dan 10 jaar eerste solo-trompettist bij het Kamerensemble ‘La Chapelle de Lorraine’. Na een opname met ‘Musica Polyphonica’ onder leiding van Louis Devos werd hij als lid van dit ensemble uitgenodigd op het Koninklijk Paleis voor één van de jaarlijkse paleisconcerten. Alain was jarenlang de eerste trompettist van het koperensemble ‘Kalison’, waarmee hij concerten gaf in zowat alle grote Belgische steden. Meermaals werd het ensemble uitgenodigd in Brugge voor de opening van het jaarlijkse wereldvermaarde orgelfestival. Hij was ook jarenlang co-principal solo-cornet bij de brassband ‘Terpsichore’. Deze brassband werd meermaals Belgisch Kampioen en werd als eerste Belgische band ooit uitgenodigd op het Europees kampioenschap in de Royal Alberthall te Londen. Naast dit alles treedt Alain ook vaak op als solist, dit vaak in samenspel met orgel.

Ondertussen staat Alain Van de Velde ook reeds meer dan 15 jaar als dirigent voor verscheidene orkesten. Zo leidt hij momenteel ondermeer de harmonie van Ruppelmonde en had hij in 2002 de muzikale leiding over de Koninklijke Katholieke Stedelijke Harmonie van Lokeren in de tijd dat het LEEJO zich van deze vereniging afsplitste. Voor enkele muzikanten was hij dan ook geen onbekende toen hij in juni 2005 bij het LEEJO de fakkel van Johan Famaey overnam.

Tot slot vermelden we graag dat Alain momenteel ook leraar is aan het Lemmensinstituut te Leuven en aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord te Sint-Niklaas.